sobota, 25 października 2014

Wegański pasztet z soczewicy zielonej i ziarnami

Hej witajcie :) Dziś mam dla was propozycje wegańską pasztet na kanapki ale i świetny solo. Bez dłuższego wstępu prezentuje wam mój debiut :)

składniki (porcja jak ze zdjęcia):
-500g suchej soczewicy zielonej
-1 duża cebula czerwona
-2 małe cebule białe
-3 ząbki czosnku
-1 marchewka
-1 pietruszka
-1/2 selera
-1 łyżeczka oleju kokosowego
-przyprawy ilość do waszych preferencji (kminek, majeranek, sól, pieprz, liść laurowy, pieprz kolorowy, zioła prowansalskie, lubczyk suszony, czosnek granulowany)
-ziarenka słoneczne pola Ziarnekowo
-1 łyżka nasion chia +3 łyżki wody

Soczewice moczę około pół godziny.W tym czasie kroję cebule i czosnek.Warzywa gotuję.Po czasie 30 min, soczewicę gotuję (można nawet lekko rozgotować).Cebulę i czosnek podsmażamy na oleju kokosowym.Dodajemy do ugotowane soczewicy.Na patelni podprażamy przyprawy, a następnie łączymy i miażdżymy w możdzieżu (opcjonalne, jeśli nie macie możdzieża po prostu nie dodajcie liścia).Dorzucamy przyprawy do soczewicy.Ugotowane warzywa wraz z chia dodajemy do całości i blenederem ręcznym miksujemy na gładką masę.Na samym końcu dajemy ziarenka.Wszytko wkładamy do foremki wyłożonej folią aluminiową.Pieczemy ok.1h w 200c grzanie góra dół ostatnie 15 min w termoobiegu.Studzimy i najlepiej wsadzić jeszcze na ok.1 h do lodówki.Zajadamy się :) !





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz