wtorek, 24 lutego 2015

Ciasto z pulpy z sokowirówki (sałata, seler naciowy, marchew, jabłko, burak) i okarą

Hej.Dziś mam dla was bardzo słodkie ciasto, ale jest zdrowe, bezglutenowe i wegańskie.Tak naprawdę to ciasto to przypadek, ponieważ chciałam po prostu zagospodarować resztki po soku i próbie robienia tofu. Po dodaniu kilku dodatkowych składników wyszło coś naprawdę słodkiego, pysznego i zdrowego z dużą ilością błonnika. W mojej pulpie była sałata masłowa, seler naciowy, jabłko, marchew, burak.Zapraszam na przepis.

Składniki:
-2 szklanki pulpy z sokowirówki
-2 szklanki okary
-3/4 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego demerara (ciasto wychodzi naprwadę bardzo słodkie, więc jeśli lubicie tak słodkie to zostawcie tę ilość cukru, a jeśli nie koniecznie to spokojnie można dodać 1/2 szkl. lub nawet troszkę mniej cukru, co ja zrobię następnym razem :) )
-1 łyżeczka proszku do pieczenia.
-1-1,5 szklanki wody
-1/4 szkl. płynnego oleju kokosowego
-Spora ilość ziarenek Migdałowy Przylądek Ziarenkowo
-2 łyżki mielonego siemienia lnianego + wrzątek
-1 dojrzały banan
-2 garście płatków owsianych
-cynamon mielony

*siemię lniane zalewamy wrzatkiem, by powstał glutek, który zastąpi nam jajka
*do miski dodajemy pulpę, okarę, cukier, cynamon, proszek do pieczenia i miksujemy mikserem do połączenia skłaników.
*dodajemy rozpuszczony olej kokosowy, siemię lniane, wodę, ziarenka i rozgniecionego banana.Wszystko mieszamy mikserem do dokładnego połączenia się składników.
*Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
*pieczemy 45-50 min w funkcji grzanie góra-dół, lub 40 min w funkcji z termoobiegiem, tak naprawdę trzeba obserwować, bo każdy piekarnik piecze inaczej :)
*studzimy na kratce ruszt, ciasto po wyjęciu z piekarnika jest delikatne i wilgotne wiec należy odczekać za nim wyjmiemy je z formy aby nam się nie rozwaliło.Po wyjęciu z formy również jeszcze chwilę studzimy na kratce.




1 komentarz: