piątek, 3 stycznia 2014

Batoniki orzechowe-moja wersja

Dziś postanowiłam trochę pokombinować.Po długim szukaniu w internecie przepisu idealnego , po przeczytaniu mnóstwa receptur , postanowiłam wykorzystać tę wiedzę i zrobić batoniki orzechowe w mojej wersji i ze składników dostępnych w domu.Tak więc podzielę się z wami moją wersją na taka pyszną i zdrową przekąskę:)

Co będzie potrzebne :
- 100g orzeszków ziemnych prażonych nie solonych
-25g migdałów ( u mnie w słupkach)
-25g rodzynek ( lub innych wybranych owoców , dobrze będzie pasować również żurawina,śliwka lub daktyle)
-1 jajko
-keksówka (lub inna dowolna forma  bądź blaszka)
-papier do pieczenia

Czas przygotowania: 10 minut , 25minut pieczenie , ok.2h studzenie

Jak to zrobić :

1.Wszystkie składniki należy posiekać w stopniu , który wam najbardziej odpowiada . U mnieie za drobno ponieważ lubię jak orzechy oraz inne bakalie są wyczuwalne.
2.Następnie wszytkie suche składniki przekladamy do miski i mieszamy ze sobą.
3.Później dodajemy jedno całe jajko i łaczymy w masę.
4.Formę wykładamy papierem do pieczenia , a w międzyczasie można zacząć nagrzewać piekarnik do 180 stopnii
5.Wszystkie składniki przekładamy na blaszkę , a następnie dobrze ugniatamy łyżką by batoniki po upieczeniu sie nie rozlatywały.
6.Pieczemy w 180 stopniach ok.25 minut , a w zasadzie do momentu ładnego przyrumienienia.
7.Masę zostawiamy do przestudzenia na min.2h , a następnie kroimy w mniejsze  części , czyli nasze docelowe batoniki.

Chowamy do szczelnego pudełeczka i myślę , w lodówce przeżyją nawet do 1 tygodnia.Sądzę ,że jest to wartościowa przekąska ,ale także w większej porcji jako pyszne i sycące siadanie.





5 komentarzy:

  1. Widzę, że lubisz bakalie ;) Pysznie wyglądają <3

    OdpowiedzUsuń
  2. boskie są :) przepis do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ wymyśliłaś piękne fotki, batony super smaczne !

    OdpowiedzUsuń