piątek, 26 grudnia 2014

Wilgotne ciasto z bananami, bakaliami na mące żytniej

Hej, hej.Dzis mam dla was propozycje na zdrowe i pyszne ciasto w sam raz do kawy lub na deser czy drugie śniadanie, ciasto choć wychodzi niskie jest bardzo sycące, idealnie słodkie z dodatkiem bakalii. Chyba nie ma co przedłużać tylko zabieramy się za przygotowanie, a tymczasem ja podaję przepis :)

Składniki:

-10 łyżek mąki żytniej typ.2000 lub pszenna-pełnoziarnista
-5 łyżek zarodków otrębow pszennych
-2,5-3 łyżki bardziej czubate mąki tortowej
-1 czubata łyżka stałego oleju kokosowego
-graść dowolnych orzechów lub więcej ( u mnie ziemne i migdały)
-grarść dowolnych suszonych owoców  (u mnie rodzynkami i morele)
-2 duże dojrzałe banany
-2 płaskie łyzki cukru ( ale spokojnie można je pominąć jeśli nie lubicie bardzo slodkich ciast, banany w zupełności dodają odpowiednią słodycz)
-woda do konsystencji
-0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
-ziarenka cynamonowy raj Ziarenkowo dowolna ilość

W dużej misce mieszamy mąki, zarodki, cukier, posiekane bakalie, ziarenka i proszek do pieczenia,Następnie dodajemy rozgniecione, a najlpiej zblędowane bananany i rozpuszcznoy olej kokosowy.Mieszamy wszystko.Następnie stopniowo dodajemy wodę by konsystencja byłą gęsta, ale wciąż lekko lejąca.Przelewamy do dowlonej formy u mnie keksów i pieczemy 40 min w funkcji grzanie góra dół 200C.Ciasto studzimi, a gdy wystygnie wyciągamy z formy i się nim zajadamy.



2 komentarze: