wtorek, 27 stycznia 2015

Kotleciki warzywne z kaszy jaglanej i ciecierzycy, wegańskie

Hej, dziś mam dla was pomysł na obiad lub nawet przekąskę, bezglutenowy oraz wegański.Sa treściwe, zdrowe, kolorowe nic tylko się zajadać.Zapraszam na przepis.

Składniki:
-3 łyżki suchej kaszy jaglanej
-2 łyżki suchej ciecierzycy
-1/2 czerwonej cebulki
-1/2 białej cebulki
-1/4 czerwonej papryki
-2 małe marchewki lub jedna średnia
-1 ząbek czosnku
-szczypiorek/naćpietruszki/koperek
-Dowlona ilość ziarenka Słoneczne pola Ziarenkowo
-Sól, pieprz, ostra papryka, czosnek granulowany, bazylia suszona, zioła prowansalskie, tymianek suszony (przyprawy dodajemy według swojego gustu)

*Kaszę i ciecierzycę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na chwilę.
*W tym czasie mieloimy w blenderze cebulkę, czosnek, merchewkę na drobniej ( ale nie na papkę)
*kroimy paprykę, zielenine.
*Do blendera dodajemy kaszę i ciecierzycę oraz ok.1/3 szkl. wody ( miksujemy do momentu uzyskania dość gestego ciasta ale jednolitego.Do ciasta dodajemy przyprawy.
*Warzywa mieszamy razem z ciastem, dodajemy ziarenka
*Smażymy na rozgrzanej patelni teflonowej lub tytanowej po ok.3-4 min z każdej strony, nalęzy jednak obserwować





2 komentarze:

  1. Świetny pomysł na szybkie danie. Przyzwyczajona jestem do tego, że ciecierzycę trzeba dość długo gotować, a tutaj nie ma tej konieczności :) Na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń