czwartek, 22 stycznia 2015

Zielony ryż awokado z warzywami i cieciorką

Cześć kochani dziś mam dla was przepis na obiad lub kolację.Jest on bezglutenowy oraz wegański, ale mogę śmiało powiedzieć, że przypadnie do gustu każdemu.Zapraszam :)

Składniki  (na 5 porcji) :
- 325 g ryżu ( u nas brązowy i biały)
- 225 g szpinaku świeżego (opakowanie)
-3 ząbki czosnku
-1 duża cebula
-2 łyżki oliwy
-puszka  ciecierzycy
-1 duża marchewka
-1 burak
- 1,5 dużej czerwonej papryki (może być też żółta)
-sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia, oregano, cząber, słodka i ostra papryka
-1,5-2 mocno dojrzałe awokado

* ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu
* W blenderze  miksujemy na gładką masę awokado z solą i pieprzem.
*Na patelni rozgrzewamy 2 łyzki oliwy i dodajemy czosnek, cebulkę, warzywa, (bez szpinaku)  dodajemy wszytskie przyprawy i dolewmy 1,5 szklanki wody.Dusimy do momentu aż warzywa zmiękną, a woda odparuje.Po tym czasie dodajemy dokładnie umyty szpinak i mieszamy.
*Ugotowany ryż mieszamy z awokado.
*Podajemy :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz