wtorek, 20 stycznia 2015

Wegańska zupa bezglutenowa z ziarenkami

Hej hej. Dzis przychodzę do was z przepisem na gęstą zupe jarzynową z dodatkiem kaszy gryczanej, soczewicy oraz ziarenek. Zupa idelanie pełni funkcję pełnozwartościowego dania jest sycą i zdrowa a w dodatku gluten free, dairy free i wheat free.Czego chcieć więcej :) Zapraszam

Składniki;

-Włoszczyzna (kawałek kapusty włoskiej, 2 marchewki, 1 pietruszką, kawałek selera, por)
-3/4 szklanki suchej soczewicy
-1 kaszy gryczanej suchej
-1/2 brokuła (tylko różyczki)
-1 czerwona cebula
-3 ząbki (większe) czosnku
-1,5 łyżeczki soli różowej
-1 łyżeczka pieprzu
-po 2 łyżeczki : bazylii suszonej, ziół prowansalskich, oregano, majeranku, słodkiej papryki,
-0.5 łyżczki kminku mielonego i kurkumy
-2 łyżki siemienia lnianego
-2 listki laurowe
-5 kulek ziela angielskiego
- dowolona ilość ziarenke Euforia Ziarenkowo ( u mnie sporo :) )

1.Warzywa obieramy i myjemy a następnie dodajemy do garnka i zalewamy wodą (woda ma je całkowicie przykryć).
2.Do garnka dodajemy wszystkiego przyprawy, mieszamy i włączamy średni ogień.Doprowadzamy do zagotowania.
3.Kiedy zawartość garnka będzie wrzała dodajemy kaszę oraz soczewicę.Gotujemy na dużym dość ogniu przez ok. 30 min.Dolewająć od czasu do czasu po 1/2 szklanki wody.
4.Po tym czasie zmiejszamy ognień na najmniejszy i gotujemy tak od czasu do czasu mieszając i uzupełniając wodę przez około. 2 godziny. Zawartosc w garnku ma tak lekko "pyrkać".
5.Na końcu wsypujemy nasze ziarenka
6.Podajemy.



2 komentarze:

  1. Bardzo lubię takie zupy z kaszą i strączkami, szczególnie zimą :)

    OdpowiedzUsuń