poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Chleb pszenny pełnoziarnisty

Hej :) Dziś mam dla was przepis na chleb mieszany z mąki pszennej i pszennej pełnoziarnistej.Do ciasta dodałam również mieszanki ziaren z ziarnekowo. Chleb robię nie pierwszy raz, choć trzeba przyznać, że ten to jest jeden z lepszych jaki mi wyszedł.

Składniki ( na dwie standardowe keksówki) :
-670 g mąki pszennej pełnoziarnistej
-270 g mąki pszennej typ 500
-700 ml wody ciepłej
-80 g świeżych drożdży
-mieszanki ziaren u mnie euforia, słoneczne pola
-sól, zioła prowansalskie
-1,5 łyżeczki cukru

dodatkowo:
-mąka pszenna i pszenna pełnoziarnista do podsypywania
-ziarenka do posypania
-białko jaja

Mąki, przyprawy i ziarenka mieszamy w dużej misce.W osobnym naczyniu w ciepłej wodzie mieszamy cukier i drożdże, aż wszystko się połączy.Następnie Wlewamy to do miski i na początku drewnianą łyżką mieszamy do wstępnego połączenia się składników.Po 2 minutach ciasto zagniatamy początkowo w misce a potem na blacie/stolnicy.Podsypujemy mąkami na zmianę.Ciasto powinno być elastyczne i nie przyklejać się do rąk.Po ok.4-5 min wyrabiania dajemy je znów do miski na ok.20 min.Po upływie tego czasu ciasto ponowie zagniatamy przez chwilkę i dzielimy na dwie części.Keksówki wykładamy papierem do pieczenia.Do tak przygotowanych układamy ciasto równo rozprowadzając je w naczyniu.Przykryamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na czas nagrzewania się piekarnika ( 200* grzanie góra-góra).Kiedy piekarnik jest nagrzany chlebki smarujemy białkiem, a następnie posypujemy ziarnami.Pieczemy w 200* 40min.Jemy jak ostygnie. Smacznego :)




4 komentarze:

  1. Domowy chlebek nie ma sobie równych :D

    OdpowiedzUsuń
  2. domowe wypieki niezastąpione!
    są świetne, nie wyrastały długo a takie puszyste :)

    OdpowiedzUsuń