sobota, 16 sierpnia 2014

Faszerowana papryka i cukinia na ostro

Witajcie :) Dziś mam dla was propozycję obiadową, w sam raz na daną porę, abyśmy mogli wykorzystać w pełni sezonowe warzywa :) Chciałabym wam zaproponować faszerowaną paprykę oraz cukinię na ostro, choć jak wiadomo farsz może być taki jak tylko chcecie, ale dziś pokaże wam mój sposób.Obiad nie jest trudny, ale za to bardzo smaczny i efektywny, a w dodatku pożywny.

Składniki:
-1 papryka
-3 średnie/większe cukinie
-2 woreczki ryżu pełnoziarnistego
-1 czerwona cebulka (większa)
-3 ząbki czosnku
-1/2 papryczki chilli
-2 piersi z kurczaka
-1 puszka kukurydzy
-2 kulki sera mozzarella (lub innego jaki wolicie do zapiekania)
-sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, ostra papryka, zioła prowansalskie, bazylia, oregano, czosnek granulowany
-1 łyżka i 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Kurczaka kroimy w drobną kostkę, lub jeśli macie możliwość to mielimy w maszynce.Następnie do kurczaka dodajemy przyprawy (przyprawę do kurczaka, czosnek granulowany, pieprz, sól, ostrą paprykę) i jedną łyżkę oliwy z oliwek, wszystko razem mieszamy i wstawiamy pod przykryciem do lodówki.W między czasie kroimy drobno cebulkę oraz czosnek.Gotujemy wodę na ryż, a kukurydzę odsączamy z zalewy.Z cukinii wydrążamy środek (nie będzie nam już potrzebny), z papryki odcinamy górę i wycinamy gniazdo nasienne.Warzywa układamy na blachę wyłożonej papierem do pieczenie i przypruszamy solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy i przez chwilę smażymy cebulkę (3 min.) następnie dodajemy kurczaka i czosnek.Dodajemy 2 łyżki wody i mieszamy na średnim ogniu.W tym czasie do dużej miski dajemy ryż i kukurydzę oraz czosnek granulowany, suszone zioła, pieprz, sól oraz paprykę ostrą i papryczkę chilli drobno pokrojoną.Kurczaka mieszamy i zmniejszamy ogień.Po 5 min do dużej miski dodajemy kurczaka i cały farsz dokładnie mieszamy.Piekarnik nagrzewamy do 200* grzanie góra-dól.Warzywa faszerujemy.Na końcu układamy plastry sera mozzarelli (U mnie wyszło po 1/2 kulki na porcję).Pieczemy 35-40 min. Na końcu można włączyć termoobieg.Smacznego.





Faszerujemy 2014!


Warzywa psiankowate 2014

2 komentarze:

  1. uwielbiam faszerowane warzywa <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam w mojej akcji psiankowatej! Wspaniała papryka.

    OdpowiedzUsuń