Witajcie :) Dziś zaproponuję wam kurczaka w marynacie z maślanki pieczonego w piekarniku.Kurczak jest łagodny i soczysty.Proponuję podać go z naturalnym brązowym ryżem oraz u mnie z sałatą masłową i pomidorem z działki od babci :) Propozycja idealna na każdą okazję i bardzo prosta, a zachwyci każdego.Smacznego i zapraszam :)
Składniki:
-2 piersi z kurczaka
-1 szklanka maślanki naturalnej
-1 łyżeczka musztardy (sarepskiej lub francuskiej z gorczycą)
po 1/2 łyżeczki
-sól
-pieprz
-czerwona słodka papryka
-czosnek granulowany
-zioła prowansalskie
-1 łyżka oliwy z oliwek
Kurczaka oczyszczamy i usuwamy błony.Następnie w naczyniu mieszamy wszystkie składniki dokładnie, po czym obtaczamy i mieszamy w marynacie kurczaka.Najlepiej zostawić go pod przykryciem w lodówce na cała noc. Pieczemy albo w funkcji kurczaka (jeśli was piekarnik ma taką opcję) ok.30 min i zostawiamy po wyłączeniu na ok.10 min.Jeśli nie macie takiej funkcji to pieczemy w 180-200* grzanie góra-dół przez ok.30 min i tak samo zostawiamy na 10 min po wyłączeniu piekarnika.
U mnie podane z brązowym naturalnym ryżem, sałatą masłową, pomidorem i pietruszką.
świetne podanie!
OdpowiedzUsuńspróbowałabym takiego kurczaczka, akurat maślankę dziś kupiłam :)