Składniki:
-2 niewielkie dynie hokaido ( w sumie ok.1,5 kg)
-1 czerwona cebulka
-1 ząbek czosnku
-4 suszone na słońcu pomidory
-1 łyzka sosu sojowego
-2 i pół łyżki oliwy z oliwek
-1 szkl. wody
-2 piersi z kurczaka
-180g jogurtu naturalnego
-po 2 łyżki mieszanki ziaren z ziarenkowo (euforia, piekło-niebo)
-pietruszka do podania
-2 woreczki kaszy gryczanej
-1 łyżeczka pomidorów mielonych Skworcu
-pieprz kolorowy, oregano, zioła prowansalskie, chilli
- Kurczaka kroimy w kostkę i dodajemy sos sojowy, jogurt naturalny, łyżkę oliwy, pieprz i dokładnie mieszamy, odstawiamy do lodówki pod przykryciem
- Dynię kroimy w ćwiartki, wydrążamy miąższ, obieramy ze skórki (polecam zwykłą obieraczką do warzyw), a następnie kroimy w kostkę.
- Kroimy drobno cebulkę, suszone pomidory, a czosnek przeciskamy przez praskę.
- W głębokiej patelni rozgrzewamy pół łyżki oliwy i smażymy przez chwilkę cebulkę.
- W szklance dajemy łyżkę oliwy i ok. 1/3 szklanki wody, dodajemy do tego przyprawy i mieszamy.
- Na drugiej patelnie smażymy kurczaka przez ok.10-12 min.
- Do patelni z cebulką dodajemy dynię, czosnek, pomidory oraz mieszankę przyprawami.Dynie dusimy pod przykryciem na średnik ogniu co jakiś czas mieszając i dolewając przegotowaną wodę.
- Po ok.20 min dodajemy kurczaka wraz z powstałym sosem z jogurtu i sosu sojowego.Tak dusimy do momentu, aż dynia będzie odpowiednio miękka.
- Na samym końcu dodajemy ziarenka .
- Podajemy z kasza gryczaną oraz pietruszką i ziarenkami.
- Zajadamy się :)
świetny post :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
____________
truskawkowa-fiesta.blogspot.com