wtorek, 12 sierpnia 2014

Makaron pełnoziarnisty penne z kremowym sosem awokado i fasolką

Heej :)

Dawno mnie tu nie było, ale jestem i pojawiam się z przepisem na wegański, pyszny i zdrowy obiad :)

Składniki :
-2 garście suchego makaronu pełnoziarnistego penne/świderki/kokardki
-1/2 dojrzałego awokado
-1/2 czerwonej papryki
-1/2 cukinii
-1/2 pomidora malinowego
-1/2 marchewki
-1/2 puszki fasoli białej konserwowej
-pieprz kolorowy (najlepiej świeżo mielony), chilli i pepperoni
-1-2 łyżki soku z cytryny
ew.nasiona słonecznika, pestki dyni lub orzeszki piniowe

Makaron gotujemy al dente.Warzywa kroimy w drobniejsze części według upodobań.Awokado rozgniatamy widelcem, dodajemy przyprawy i sok z cytryny, ząbek czosnku (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę), a następnie wszytko dokładnie mieszamy.Kiedy makaron się ugotuje przekładamy go na talerz i mieszamy z sosem z awokado, następnie dodajemy fasolę (odsączoną z zalewy i przepłukaną) oraz warzywa.Podajemy od razu.

Jeśli nie macie co zrobić z drugą połową awokado możecie zrobić pastę na kanpki lub guacamole.Może macie ochotę na przepis na guacamole :) ?




4 komentarze:

  1. to zdecydowanie moje klimaty - wege z dużą ilością warzyw <3

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam! uwielbiam takie rarytasy! i zdjęcia piękne!
    będę tu częstym gościem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Obiad w moim stylu - z ogromną ilością warzyw :)

    OdpowiedzUsuń